Titel: Jakt på förtrollade älgar.

Meddelare: Torpare, jägare Karl Karlsson Mård  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Anderberget

Jag själv personligen var ute på älgjakt 1914. Jag gick på Paljakkamyren och på en holme mitt i på myren satte jag mig på ett gammalt kullfallet träd, och åt en smörgås. Och hunden hade jag borta. Och så ett tu tre får han tag i älgarna på Paljakkahöjden, och en älgoxe hamnar rätt på mig där jag satt på holmen. Och jag tänkte att den där skulle jag väl snart ta ner och tog till geväret och sköt. Och älgen hade jag bara på en femton alnar. Men jag sköt fem skott utan att träffa honom. Sista skottet jag sköt gick ett par meter framför älgen och i backen, och då sköt jag inte något mer på den. Och då försvinner älgen, han vickade bara till och var borta. Men blekstilla stod han medan jag sköt. Då tog jag geväret och gick raka vägen hem.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.